tuzvedo@tuzvedo.eu címen várjuk érdeklődését. ajánló
Ügyfélszolgálat, kapcsolat.
Ügyfélszolgálat
& Kapcsolat
ÁSZF, szállítás és garancia.
ÁSZF Szállítás
& Garancia
Termék kereső
 Kosár A kosár üres! PénztárPénztár
  • Bezár
tuzvedo@tuzvedo.eu címen várjuk érdeklődését.
© tuzvedo@tuzvedo.eu címen várjuk érdeklődését.   2018 Minden jog fenntartva!   Tel: 06(30)9448-646 Generator: AktivPortal
Ajánlatunk
Újdonság
Száraz szigetelő lemezek

MASTERCLIMA® és MASTERCLIMA plus®

vagy más néven:

Promatect MC és Promatect MC plus

száraz szigetelő lemezek

Új megoldás a nedves, penészes, különböző vízben oldott sókkal terhelt falazatok, egészségtelen, károsodott épületek rendbehozatalára

(A cikket az épületek felújításával, a fenti károsodások megszüntetésével foglalkozó beruházók, tervezők és kivitelezők figyelmébe ajánljuk.)

Előre kell bocsátanom, hogy eddigi tapasztalataink szerint a szakemberek jelentős része - mikor először hall a MASTERCLIMA® termékek tulajdonságairól - felületesen figyel az információkra. Követve az iskolákban tanultakat és az eddigi tapasztalatokat, meglehetősen szkeptikusan fogadja a hallottakat. Viszont szerencsére egyre nő azoknak a száma is, akik fogékonyak az újdonságokra, majd miután megismerték és kipróbálták a MASTERCLIMA® termékeket, híveivé váltak ennek az új, az eddig ismert szigetelőanyagoktól eltérő szerkezetű, tulajdonságú és hatású termékeknek.

MASTERCLIMA®

A magyarországi lakásállomány, illetve a középületek egy jelentős részénél is találkozhatunk nedves, penészes épületszerkezetekkel. Ezek között lehetnek régi, és sajnos új, különféle építőanyagokból, téglából, kőből, betonból, stb. épített falazatú épületek, de a panellakások egy része is ilyen.

A falszerkezetek nedvesedésének több oka is lehet. Néhány ezek közül:

- Nem megfelelő hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik a falszerkezet. Ezáltal a falfelület belső oldala az ún. harmatponti hőmérséklet alá hűlhet, és kicsapódhat rajta a belső térben levő nedvesség.
- Az alkalmazott építőanyag megfelelő hőszigetelési tulajdonságú, de a födémeknél, áthidalóknál, erkélyek csatlakozásánál, stb. a nem megfelelően kialakított szerkezet hőhíd hatást eredményez. Ezeken ugyanúgy kicsapódhat a pára, mint az előző pontban leírt esetben.
- Indokoltnál nagyobb mértékű relatív légnedvesség alakul ki a belső térben (a szabvány 65%-ot enged meg). Ez kialakulhat a lakáshasználati szokások miatt is. A sok mosás, szárítás, főzés, fürdés, stb., illetve a sokak által kedvelt szobanövények eltúlzott mennyisége, és mindezek mellett nem a elegendő mértékű légcsere is hozzájárul a falszerkezet nedvesedéséhez..
- Rossz, vagy elöregedett talajvíz elleni szigetelésen keresztül felszívódó talajnedvesség.
- Porózus külső falfelület, amely a csapó esőt „elnyeli”.

Ezeken kívül is lehet még jó néhány egyéb ok, amely a falszerkezet átnedvesedését okozhatja.

Az átnedvesedett falfelületen könnyen megtelepedhetnek a levegőben mindenütt jelen levő gombák spórái, amelyek kedvező életfeltételek esetén gyorsan elszaporodhatnak. Ennek látható jelei a penészfoltok. A penészesedés a kellemetlen dohos szagon kívül súlyos egészségügyi problémák kiváltója is lehet.
A penészfoltok eltüntetésére több módszer terjedt el, de ezek a legtöbb esetben csak tüneti kezelést jelentenek, nem az okokat szüntetik meg, és a penészesedés rövid időn belül újra jelentkezik.

Ennek a problémának a végleges megoldása lehet a következő, Magyarországon nemrég bevezetett új termék, a Promat cég által gyártott és kizárólag a saját kereskedőhálózatán keresztül forgalmazott MASTERCLIMA® száraz szigetelő lemez.

A MASTERCLIMA® könnyű, cellulózszállal erősített kálcium-szilikát alapanyagú építőelem, amely kiválóan alkalmas a nedves, penészes falak rendbehozatalára.
Olyan speciálisan kifejlesztett termék, amely a fenti problémák kiküszöbölésére a következő tulajdonságai miatt alkalmas:
- A speciális és szabadalommal védett gyártástechnológia következtében kialakuló nagymértékű kapillaritása miatti rendkívül erős szívóhatású, amelynek következtében a falak felületén és a falak belsejében levő nedvességet is képes magába szívni, majd kapillárisaiban egyenletesen eloszlatva tárolni azt. Ezt ráadásul úgy teszi, hogy felülete száraz marad, így a nedves környezetet igénylő penészgombák nem tudnak megtelepedni rajta. Pl. a 25 mm-es lap akár kb. 21 liter nedvességet képes így magában tárolni. Ezt a környezeti páranyomásnak megfelelően folyamatosan „leadja” a belső levegőnek, ahonnan az a szellőztetés útján eltávozik. Ebből adódóan az adott épületszerkezet kiszárad, többek között javítva annak saját hőszigetelő képességét is.
- Szabályozza a belső páratartalmat, ezáltal a belső klíma egyértelműen kiegyensúlyozottabbá válik.
- Emeli a fal belső oldali hőmérsékletét és javítja a hőérzetet is. A kedvezőbb hőérzet miatt nem szükséges az épületet túlfűteni, ezáltal energia megtakarítását is eredményezheti.
- A gombák megtelepedést akadályozza a szigetelő lemez lúgos kémhatása is (pH érték kb. 10-10,2). Ilyen körülmények között a gombafélék már sem szaporodni, sem fennmaradni nem képesek. Ezáltal megszűnik a dohos, kellemetlen szag.
- A lap hőszigetelő képessége is kiváló. A referencia beépítéseken az ellenőrző méréseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének munkatársai végezték, és értékelésük alapján az energia megtakarítás az alap falszerkezet típusától, illetve a MASTERCLIMA® lemez vastagságától függően 20-40% is lehet.
Belső oldali hőszigetelésként alkalmazva az alkalmazás részletes lehetőségeinek kidolgozása most folyik. (Típus-falszerkezetekre vonatkoztatva.)
Javasolt az alkalmazása belső oldali hőszigetelésként azokban az esetekben, amikor a külső hőszigetelés különféle okok miatt nem végezhető el.
Tulajdonságai gyökeresen eltérnek az eddig ismert hőszigetelő anyagokétól, mert azokat csak gondos tervezéssel és korlátozottan lehet ilyen célokra használni (pl. átszellőztetett szigetelés).
A MASTERCLIMA® mindazokat az épületfizikai és páratechnikai feltételeket garantálja, amelyek a belső oldali, hőszigetelő anyagként való alkalmazását lehetővé teszik. Nem éghető: „A1” besorolása miatt tűzvédelmi szempontból is előnyös.

Beépítése egyszerű, gyors, a helyszíni élőmunka aránya minimális. A lapok egyszerű kézifűrésszel darabolhatóak.
A megfelelően letisztított, előkészített felületre a MASTERCLIMA® lemezt csak gyárilag előkevert, cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett ragasztóval lehet felragasztani. Csak páraáteresztő tulajdonságú ragasztó garantálja a kedvező szigetelő hatást. Az általunk javasolt, bevizsgált rendszerragasztó az LB-Knauf „ragasztótapasz” nevű terméke. (Nem keverendő össze a ragasztó habarccsal és egyéb ragasztókkal!)
A ragasztómasszát fogazott simítóval a teljes felületre egyenletesen kell felhordani, majd az így kialakult ragasztóágyba a szigetelő lapokat belenyomni. A lapok érintkezési oldalfelületeit is ezzel a ragasztótapasszal kell bekenni. A rögzített szigetelő lapok felületét ugyanezen ragasztótapasz hígabb változatával simára kell glettelni.
Ezután páraáteresztő tulajdonságú festékkel kell festeni, illetve tapétázni. Javasolt festék pl. a mész- illetve a szilikátfesték. Tapéták közül ideális az ún. könnyű üvegszövet tapéta.
A rendszerhez nem alkalmazható semmiféle párazáró, párafékező tulajdonságú ragasztó-, és glettelő anyag, továbbá nem használható semmiféle diszperziós (latex) alapú festék, illetve műanyag tapéta. A lényeg, hogy az így kialakított falszerkezetnek a belső tér felé „páranyitottnak” kell lennie.

A MASTERCLIMA® száraz szigetelő lemezt kb. 10 éve használják Nyugat-Európában a régi, többek között műemléki épületek felújításánál is. A lapokat kiváló eredménnyel alkalmazták az egykori NDK panellakásainak felújításakor (Drezda, Berlin), valamint a néhány évvel ezelőtti drezdai árvíz után az elöntött pincék falainak kiszárítására is.

Magyarországon 2003 októberétől készültek referencia beépítések panellakásokban és a családi házakban (Budapest, Dunaújváros, Győr, Miskolc, Székesfehérvár). Az azóta elvégzett vizsgálatok egyértelműen igazolták az elvárásokat. A lakások falai szárazak, penészmentesek lettek, egészséges életkörülményeket teremtve a bennük lakók számára.
Az elmúlt időszakban elvégzett további újabb beépítések hasonló pozitív eredményekkel szolgáltak.

A lapok mérete: 500 x 1000 mm, vastagságuk  20, 25 és 50 mm.

A MASTERCLIMA® száraz szigetelő lemez műszaki jellemzői:

DIN 4102 szerinti építőanyag osztály nem éghető A1
Testsűrűség (kg/m3) kb. 300
Nyomószilárdság 5% összenyomáskor (N/mm2) 1,4
Hővezetési tényező λ (W/m,K) 0,065
Páradiffúziós ellenállási tényező (μ) 4,5/9,5
Nyitott pórustartalom (térf.%) 80
pH-érték kb.10
Méretváltozás 50% - 90% relatív nedvességtartalom esetén (%) 0,01
Hajlítószilárdság, száraz (N/ mm2) 0,8

MASTERCLIMA plus®

Az épületek szerkezetét károsító, vízben oldódó sókat is tartalmazó talajnedvességtől átitatott épületszerkezetek belső oldali burkolásakor - akár utólagos nedvességszigetelés kiegészítéseként, akár anélkül – az alkalmazott technológia alapvető követelménye, hogy nyitott pórusrendszere révén a burkolat segítse elő a falnedvesség kipárolgását. Felülete száraz tapintású legyen, továbbá akadályozza meg a nedvességből kikristályosodó sók felületi kivirágzását, a köznyelven salétromosodásnak ismert jelenséget.

Erre a célra kb. két évtizede alkalmazzák az üzemben előkevert és a helyszínen felhordott pórusos javító vakolatokat. A cementkötésű pórusos vakolatok használata azonban több bizonytalansággal és korlátozással jár együtt: a bedolgozott vakolatréteg minőségén sokat ronthat a nem megfelelő keverővíz mennyiség, a túlzott betömörítés és az utókezelés elmaradása. A kész vakolat max. 40 – 43 térfogat% pórustartalma megszabja a páraáteresztő és sóbetároló képesség határértékét. Így pl. a pórusos javító vakolatok alkalmazása – utólagos nedvességszigetelés nélkül – csak olyan falakon engedélyezett, amelyek nedvességtelítettsége legfeljebb 50% és vízoldható sótartalma sem több, mint 1 – 2 tömegszázalék.

A MASTERCLIMA plus® a korábbi MASTERCLIMA® szigetelőlap továbbfejlesztett változata, amely a gyártó Promat és a bécsi Műszaki Egyetem céltudatos kutató együttműködése révén jött létre. Ennek legfontosabb eredménye a MASTERCLIMA plus® kapillárisrendszerének módosított, hidrofóbizált kialakítása, amelynek köszönhetően a párologtató képesség változatlan megtartása mellett megszűnik a cseppfolyós nedvesség felületre áramlásának és a sók felületi kivirágzásának a lehetősége. A MASTERCLIMA plus® rétegen csak légnemű pára halad át, és a kikristályosodó sók az alapfelülettől kiindulva fokozatosan tárolódnak be a kapillárisrendszerbe.

A MASTERCLIMA plus® az a burkolólap, amely teljesíti a pórusos javító vakolatokra vonatkozó nemzetközi előírásokat (WTA Merkblatt 2-2-91), sőt több tulajdonságában lényegesen felülmúlja azokét és egyszerű, biztonságos kivitelezhetőségével előnyös alternatívát ad az átnedvesedett és sókkal terhelt falak utólagos belső felújítására.
Kapilláris térfogata kb. duplája a pórusos vakolatok pórustartalmának, emiatt kétszer akkora só-mennyiséget képes betárolni. Ezáltal élettartama is kb. kétszeres! Ezen kívül fontos szempont lehet a felújításhoz alkalmazott technológia kiválasztásánál a gyors beépíthetőség, azaz a helyszíni minimális élőmunka igény is.

A MASTERCLIMA plus® szigetelő lemez beépítési technológiája azonos a MASTERCLIMA® szigetelő lemezével.

A lapok mérete: 500 x 1000 mm, vastagság 25 mm.

A MASTERCLIMA plus® száraz szigetelő lemez műszaki jellemzői:

Jellemzők: MASTERCLIMA plus® WTA-Merkblatt 2-2-91
mért átlagértékek követelmények

Testsűrűség (kg/m3) 300 max. 1400
Nyomószilárdság (N/mm2) 2,1 1,5 – 5,0
Nyitott pórustartalom (térfogat%) min. 80 min. 40
Páradiffúziós ellenállási szám (µ) 9 max. 12
Sóállóság megfelelő megfelelő
Hővezetési tényező λ (W/m,K) 0,065 -
DIN 4102 szerinti építőanyag osztály „A1”, nem éghető -

A magyarországi Építésügyi Minőségellenörző Innovációs Kht. (ÉMI) által kibocsátott Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) száma: A-733/2005 és ETA

Vásárlás:

pyrostop@pyrostop.hu

 

vagy :

http://www.pyrostop.hu/index.php?stilus=webaruhaz&ts=akc


https://www.tuzvedo.eu

 

Bezár X
Cégadatok:Európai Tűzvédelmi Anyagokat Forgalmazó Kft
Bejegyezve:Pest Megyei Bíróság mint Cégbíróság
Cégjegyzék:13-09-184828
Adószám:25844106-2-13
Bankszámla:11742283-23215243-00000000
Telefon:06(29)320-076
Telefax:06(29) 320-093
Mobil:06(30)9448-646
Email:tuzvedo@tuzvedo.eu
Kérdezzen, vagy írjon nekünk!
Az Ön neve:
E-mail címe:
Üzenet:
*Spamszűrő:
*Kérem, írja be, hogy milyen nap van ma! (pl: "szerda")

Címünk: 2225 Üllő, Pesti út 198

Internetes vásárlás kontakt érintkezés nélkül éjjel nappal

Bezár X

FEL